RyanairВ началото на месец март от ирландската нискотарифна компания Ryanair отправиха поредното искане към ирландското правителство за осъществяване на обещаната и планирана промяна и реформа в ирландския туристически сектор.

Това стана, след като от летище Дъблин потвърдиха статистиката, че от януари, 2012 г. насам броят на пасажерите е намалял с обезпокоителните 22% (което реално е загуба от над 300 хил. пътници), в сравнение с нивата на трафика от януари 2009 г. Очакваният спад се дължи на монополистките цени, които DAA предлага, както и на туристическия данък, който правителството налага.

Рекордният спад на трафика на летище Дъблин за януари 2012 г. този път няма как и не може да бъде свързван със стачки или лоши атмосферни условия. Припомняме, че когато на летище Дъблин бе регистриран спад на трафика от 17% през 2011 и 2010 г., от DAA се оправдаха с независещи от тях условия и казаха, че трафикът е „отрицателно повлиян от тежките зимни условия, които са наложили затваряне на летища в Ирландия и още няколко други страни.“

В цифри, трафикът на летище Дъблин през последните четири години изглежда така:

Януари 2009 г. -1.4 млн.

Януари 2010 г. – 1.2 млн. – спад с 17%

Януари 2011 г. – 1.2 млн. – спад с 17%

Януари 2012 г. – 1.1 млн. – спад с 22%

От нискотарифната авиолиния Ryanair вярват, че ирландския летищен трафик, както и ирландския туризъм могат да бъдат възстановени посредством вземането на следните мерки:

1.Премахване на туристическия данък от страна на правителството

2. Премахване на повече от 40-процентното увеличение на цените от страна на DAA от 2010 г. насам.

3. Разбиване на монопола на DAA (по подобие на неуспелия монопол на BAA в Обединеното кралство, който в момента се разглежда от Комисията по конкуренция )

4. Ранна разпродажба на двата терминала на Дъблин, както и на летищата Корк и Шанън на конкуиращи се авиопревозвачи.

Стефан Макнамара от Ryanair коментира ситуацията с думите:

“Летище Дъблин продължава да страда от рекорден спад на трафика, което неминуемо трябва да доведе до промяна и реформа в модела, за да бъде спасен ирландския туризъм.”