RyanairКомпанията за евтини самолетни билети Ryanair потвърди, че ще предприеме съдебни действия срещу BAA – испанската компания, собственик на щест летища в южна Англия. Проблемът идва от обвиненията на авиокомпанията, че е пострадала от съществени свръх такси, които летищният оператор налага поради монополистката си позиция. Това решение е поредният удар след потвърждението от страна на Британската комисия за конкуренцията от месец Март 2009 г., че BAA ще бъде принудена да продаде летище Станстед, а освен него и да избере между летищата в Гласгоу и Единбург.

Според Хауърд Милър, финансов директор на Ryanair, компанията му е била таксувана с десетки долари повече за това, че е използвала летище Станстед. От BAA отговориха, че нискотарифната компания няма никакво основание за съдебни действия, подчертавайки, че разходите и приходите на оператора са стриктно прегледани от Управлението за гражданска авиация, което определя как да бъдат таксувани авиокомпаниите. Според цифрите, които Ryanair представят, компанията е имала по-големи разходи за гориво от очакваното, но за сметка на това и броя на пътниците й се е увеличил с 3 милиона за първата четвърт на 2011 г., сравнявано със същия период през 2010 г. Съответно печалбите от багажни такси и продажбите на напитки и храна на борда също чувствително са су покачили, възлизайки общо на 29%. След всички сметки обаче, чистата печалба обаче се оказала едва 1%.

От Търговската камара на област Файф се застъпиха за летищния оператор с аргумента, че такава голяма инвестиция за южна Англия не бива да бъде губена. Според тях летища Единбърг и Гласгоу обслужват различни пазари и затова не бива нито едно от тях да бъде продавано. “Все пак, ако действително се наложи на BAA да продаде едно от шотландските летища, заяви Алън Ръсел, изпълнителен директор на Камарата, бихме се надявали да продължат да оперират в Единбърг, тъй като вече много години са ни обслужвали добре.” Друг предприемач от Файф обясни, че е хубаво BAA да останат в Единбърг, но ако промените не повлияят на качеството на услугите или дори ги подобрят, той не би имал нищо против нови инвестиции.